23 Aralık 2023 Cumartesi

 

Nar kabuğunun faydaları nedir?

Dışarıdan içindeki güzellikleri hiç belli etmeyen narın, kabuğunun da faydalarının saymakla bitmediğini biliyor muydunuz?

Nar kabuğunun faydaları nedir?

Nar hem meyvesi hem de kabuğu ile birçok faydaya sahiptir. Nar kabuğu suyuna oranla daha yüksek miktarda bileşen içerir. Nar kabuklarının genellikle tüketilmediği düşünülür, ancak nar kabuğu Hint kültüründe alternatif bir uygulama olan Ayurveda tıbbında çeşitli faydaları nedeniyle düzenli bir şekilde kullanılmaktadır. 

Nar kabuğu meyvelerinden ayrıldıktan sonra kurutularak ve öğütülerek toz haline getirilebilir. Bu şekilde sıcak su ile demlenerek çay olarak tüketilebilir. Buna ek olarak topikal bir ilaç yapımı için su ile karıştırılarak macun formuna getirilebilir. 

Nar kabuğunun tıbbi özellikleri, çoğunlukla antienflamatuar, antifungal, antibakteriyel ve antiviral özellikleri ile bağlantılı birçok sağlık yararına bulunmaktadır. Aşağıda nar kabuğunun vücuda sağladığı faydalar listelenmiştir.

  • Cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir.
  • Kanserle mücadele özelliğine sahiptir.
  • Diş sağlığı için önemlidir.
  • Kronik hastalıklara iyi gelir.
  • Antibakteriyel özelliği vardır.

  • Kemik kaybını önlemeye yardımcı olur.

  • 1. Cilt Hastalıklarının Tedavisinde Kullanılabilir.
  • Nar kabuğu, antioksidanlar ve polifenoller açısından zengindir ve koyu cilt lekeleri ile ilişkili bir durum olan hiperpigmentasyonu tedavi ettiği belirtilmiştir. Bununla birlikte antioksidan, antiviral ve antiinflamatuar özellikleri sebebiyle akne, sivilce ve kızarıklık gibi cilt problemleri ile savaşmaya yardımcı olabilir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde bakterileri ve diğer enfeksiyonların uzak tutulmasına katkıda bulunur. Nar kabukları aynı zamanda ultraviyole B (UVB) hasarına karşı korumada etkilidir ve yaşlanma belirtilerini azaltabilir. 

    2. Kanserle Mücadele Özelliğine Sahiptir.

    Nar kabuklarında bulunan bir polifenol olan Punicalagin'in, çeşitli test tüpü araştırmalarında kanser önleyici özelliklere sahip olduğu belirtilmiştir.

    Nar kabuğu ekstresinin kanser hücresi ölümünü tetikleme kapasitesi sebebiyle bir çalışmada prostat kanseri için bir tedavi olduğu keşfedilmiştir.

    Narın meme, ağız ve kolon kanseri hücrelerinde çoğalma önleyici etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır, bu da kanser hücrelerinin yayılmasını

    Yapılan araştırmalara göre nar kabuğu yüksek miktarda antioksidan içermesi sebebiyle karaciğer kanseri için faydalı olabilir ve karaciğeri koruyucu etkilere sahip olabilir.

  •  geciktirmeye veya durdurmaya

  •  yardımcı olduğu anlamına gelmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder