13 Haziran 2023 Salı

Ceviz Cevizin faydaları zararları

 Beş tane ceviz yedikten dört saat sonraki inanılmaz sonuçlar: 


Küçükken bütün Sınavlardan önce anam bizlere cevizden “beyin kuvvetlendirici” hazırlayıp verirdi.  Bugün sizin için küçücük ceviz hakkında biraz paylaşım yapalım.sizler de daha fazla kişilerin bilgilenmesi için paylaşmayı unutmayın. 

Ceviz aynı anda sadece beyni güçlendirmekle kalmayıp,  kolesterol değerini düşürme, kalp ve beyin kan damarlarını koruma ve kanseri önleme  rolü vardır. 

Ceviz terkibindeki  zengin doymamış yağ asidi, E vitamini, fenoller türündeki maddeler oksitlenmeyi  önleyen maddeler vardır, sağlık için çok faydalıdır. Eğer siz günlük beş tane ceviz yemeye devam ederseniz sağlığınız için inanılmaz faydası olduğunu kısa zamanda fark edersiniz. 


Her gün beş tane ceviz yemenin faydaları: 

1. Bel bölgesini inceltir. 

2. Kolesterolü düşürür. 

3. Beynin sağlam yetişmesine faydalı. 

4. Kalp krizi tehlikesini azaltır. 

5. Diyabet hastalığına yakalanma riskini azaltır. 

6. Erkeklerde sperm kalitesini yükseltir. 

7. Erkeklerin vücudu daha sağlam, saçını daha parlak, cildini daha pürüzsüz eder. 

8. Kanseri önlemede ceviz derece bakımından daha  fazla besin olmaya münasiptir.  Her gün beş tane ceviz yerseniz vücut için inanılmaz faydası vardır. Vücut Kuvvetlendirici ilaç almaktan daha iyidir. 


Öylece siz günlük beş tane ceviz yiyip, dört saatten sonra vücudunuzda neler meydana geldiğini bilseydiniz.

Ceviz sağlık sağlamada çok hızlı  etki gösterir. Normalde ceviz yiyip dört saatten sonra sağlığınız iyileşmeye başlar. Vücudu zengin olan vitamin ve mineral maddelerle takviye eder. 

1. Düzenli üç ay günlük 5 tane ceviz yemeye devam ederse tıp 2 diyabet hastalığı iyileşir. 

2. Ceviz terkibinde E vitamini, yaprak asidi, melatonin beynin yetişmesine yardım eder ve  uykuyu iyileştirmeye faydalıdır. 

3. Ceviz terkibindeki omega-3 doymamış yağ asidi depresyon hastalığı ve DEHB (dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) hastalığı semptomlarını azaltır. 

4. Cevizin kandaki kolesterol değerini düşürme, arter damar sertleşmesini önleme, kalp ve beyin kan damar sağlığını koruma yönünden de olumlu etkisi vardır. 

5. Ceviz terkibindeki ceviz yağının kanın Düşük baskısını azaltma etkisi vardır. vücudun dış baskısına karşı yardım eder.


Cevizle hastalık tedavisi için 11 reçete:

1. Ceviz öksürük durdurur. Kronik astım hastalığına şifa olur. 

2. Ceviz yutak kanseri, mide kanseri, rahim kanserlerine iyi derecede faydalıdır. 

3. Ceviz beyni kuvvetlendirir, beyin sinir hücrelerine  besin maddelerini tamamlar. 

4. Ceviz kan dolaşımını iyileştirir, balgamı yumuşatır. Saçı uzatır ve siyahlaştırır.

5. Ceviz kabızlığı önler, ödem dağıtır,cildi güzelleştirir. 

6. Ceviz murabbası devamlı yenilirse kalp iktidarını iyileştirir. 

7. Eski ceviz (geçen senelerden kalan ceviz) ateşte kızartılıp eklemlere sürülürse felç hastalıkları için şifa olur. 

8. Ceviz orta kabuğu (sert kabuğu) kaynatılıp içilirse böbrek kuvvetlendirir. 

9.  Eski ceviz (geçen senelerden kalan ceviz) devamlı yenilirse vücudun soğukluk artması, vücut kuvvetsizliğine şifa olur. 

10. Cevizin yeşil kabuğu ezilip merhem haline getirilip günlük üç sefer sürülürse baş egzaması, sinirsel cilt iltihabına şifa olur. 

11. Günlük iki sefer ceviz yağı kulağa damlatılırsa orta kulak perde iltihabına şifa olur. 


Not: 

cevizin bu kadar faydaları olmasına rağmen, ceviz yeme hususunda dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. 

Cevizin sıcaklık miktarı çok yüksek derecededir. Çok kolay doyum hissi oluşturur. O sebebten kilo verme ve yemeğini azaltma maksat eden kişiler için iyi derecede yiyecektir. Ama dikkat edilmesi gereken, ceviz kesinlikle fazla yenmemesi gerekir. Ceviz yerken diğer yağ oranı yüksek yiyecekler azaltılmalıdır. Son bahar ve kış mevsimi ceviz yemenin en iyi zamandır. Ceviz günlük yeme miktarı 40 gram civarında kontrol edilmeli yanı günlük dört Beş tane olursa uygundur.

Ceviz yemenin en uygun vakti sabah kahvaltıda ve akşam yatmadan önce yemektir. 

Cevizin faydaları nelerdir?

Cevizin faydaları nelerdir?

Favorilere Ekle

Ceviz, besin değerleri açısından lifler, vitaminler ve mineraller ile sağlıklı yağlar içerdiği için son yıllarda süper besin olarak tanımlanıyor. Ceviz, tadı ile de en çok tercih edilen yağlı tohumlar grubuna giriyor. Kuruyemiş sınıfında değerlendirilen cevizin vücut üzerinde çok sayıda olumlu etkisi bulunuyor. Düzenli tüketildiğinde bağışlık sistemini güçlendiriyor, cilde parlaklık veriyor ve kırışıklık oluşumunu engelliyor. Kandaki melatonin seviyesini yükselterek uyku düzenine katkı sağlıyor. İçeriğindeki melatonin ve polifenol bileşikleri sayesinde yüksek oranda antioksidan etkisi bulunuyor.           

İçindekiler

Ceviz hangi koşullarda saklanmalı?

Sonbahar ve kış mevsiminde tazeliğini uzun süre koruyan ceviz uygun şartlarda kurutulduktan sonra çiğ olarak hemen tüketilmeyecekse kabuklu olarak saklanmalıdır. Serin, kuru bir yerde muhafaza edildiğinde uzun süre tazeliğini korumaktadır. Eğer kabuğu kırıldıysa hava almayan uygun saklama kaplarında 6 ay buzdolabında, 1 yıl da derin dondurucuda muhafaza edilmelidir.

Ceviz nasıl tüketilmeli?

Çiğ ve kavrulmuş cevizde neredeyse aynı miktarda kalori, protein, yağ, karbonhidrat ve lif içerir. Çiğ ve uygun koşullarda kurutulmuş kuruyemiş arasındaki besin değeri farkları minimum düzeydedir. Ancak cevizi çiğ olarak tüketmek her zaman daha sağlıklıdır. Çiğ olarak değil kavrulmuş olarak tüketilecekse, yaklaşık 15-25 dakika boyunca en fazla 140 santigrat derecede kavrulmalıdır. Yüksek ısı derecesinde yapılan kavurma işleminde zararlı maddeler (akrilamid, trans yağlar) oluşabilmektedir. Bu sıcaklıkta yapılan kavurma işleminde ise cevizin besin değerlerinin kaybı en aza inecektir. Yağ asitleri neredeyse hiç zarar görmeyecek, amino asitler ve şekerler arasındaki reaksiyon olarak tanımlanan akrilamid oluşma olasılığı azalacaktır. Yapılan araştırmalarda akrilamidin maddesinin, kansere neden olduğu belirlenmiştir. Kavrulmuş ceviz ise sadece birkaç gün bekletilmelidir. Çünkü kavrulmuş kuruyemişlerin dayanıklılığı son derece düşüktür. 

Ceviz satın alınırken nelere dikkat edilmeli?

Kurutulmuş ya da kavrulmuş ceviz satın alırken renk, koku ve tat kontrol edilmelidir.  Özellikle kavrulmuş kuruyemişler genellikle ülkemizde yağlanmış, tuzlanmış ya da şekerli olarak paketlerde satılmaktadır. Bu yüzden paket içeriğine dikkatlice bakılmalı, zararlı katkı maddesi içeren ürünler alınmamalıdır. Cevizi öğütme işlemi ise kesinlikle evde yapılmalıdır.  

Cevizde bakteri oluşur mu?

Çiğ kuruyemişlere bakterilerin bulaşma (kontamine) olasılığı düşüktür. Ancak çiğ ve kavrulmuş kuruyemişler uygun şekilde kurutulmadıysa küf toksinleri oluşabilmektedir. Gıda kontrolleri sırasında ithal edilen sert kabuklu yemişlerin bozulma olasılığının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Her zaman küf toksinini gidermek için önlem alınmalıdır.

Cevizin faydaları nelerdir?

Yapılan araştırmalarda cevizin vücut üzerindeki olumlu etkisi kanıtlanmıştır. Cevizin besin değerleri, Orta Çağ’dan erken döneme kadar bilim adamlarını meşgul etmiştir. Yaklaşık 90 besin maddesi içeren ceviz, insan sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.

  • Magnezyum, çinko, bakır, demir, fosfor, bir dizi vitamin içeren ceviz; iyi yağlar, folik asit, demir ve potasyum açısından zengindir. Sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda gerçek bir süper gıdadır.
  • Antioksidanların bolluğu nedeniyle, yaşlanmaya bağlı hastalıkları, kanseri ve kardiyovasküler sistem hastalıklarını önlendiği bilinmektedir.
  • Ceviz glütensiz bir diyet için de uygundur. Vejeteryanlar ile veganlara bir dizi besin ve vitamin desteği sağlamaktadır.
  • Yapılan araştırmalarda, düzenli ceviz tüketenlerde kötü kolesterol olarak tanımlanan LDL’nin yemeklerden sonra ortaya çıkan oksidatif hasarını önlediği belirlenmiştir.

Cevizin bağırsaklara faydası var mı?

Cevizin yapraklarının mide ve bağırsak problemlerinin çözümünde yardımcı olduğu bilinmektedir. Kendisi kadar değerli olan ceviz yaprakları, Orta Çağ’da tıbbi amaçlar için kullanılmıştır. Mukoza zarının iltihaplanmasına karşı koyabilecek yüksek acı ve tanen içeriğine sahiptir. Ceviz yapraklarından yapılan çay idrar söktürücü etkiye sahiptir ve mide bulantısı ile ishale iyi gelmektedir. Ceviz yaprakları, ayrıca cilt sorunları ile uçuk ve aşırı terleme konusunda destekleyici tedavi olarak kullanılmaktadır. Kadınlar için ceviz yaprağı çayının adet düzensizliğine iyi geldiği ve adet kramplarını hafiflettiği belirlenmiştir.

Ceviz kilo vermede etkili mi? Ceviz kaç kaloridir?

Akşamları televizyon başında cips veya çikolata yeme alışkanlığınız varsa bunun yerine daha sağlıklı olan ceviz tüketebilirsiniz.  Lezzetli ve doyurucu olduğu için açlık hissini azaltmaktadır. Yapılan araştırmalarda da cevizin açlık hissini azalttığı ve iştahı önlemeye yardımcı olduğu belirlenmiştir. Sağlıklı yağ oranının yüksek olması nedeniyle cevizin 100 gramında yaklaşık 674 kalori vardır. Sağlıklı bir şekilde kilo kaybetmek ve öncelikle kaloriye odaklanmak için ceviz tüketirken son derece dikkatli olunmalıdır. Günde 8 tam cevizden fazlası tüketilmemelidir.

Cevizi şeker hastaları ne kadar tüketmeli?

Yüksek oranda protein ve yağ içeren ceviz, vücuda bol miktarda enerji sağlar ve uzun süreli tokluk hissi oluşturur. Cevizin düşük karbonhidrat yüzdesi nedeniyle kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutması şeker hastaları için ilginç bir detaydır. Az miktarda ceviz tüketiminin bile diyabet gelişme riskini azalttığı belirlenmiştir. Araştırmalar, haftada sadece bir avuç cevizin şeker hastalığına yakalanma riskini dörtte bir oranında azaltabileceğini göstermiştir.

Cevizin kolestrol açısından önemi nedir?

Cevizin kolesterolü düşürdüğü bilinmektedir. Birçok hastalıkla ilişkili olan yüksek kolestrol aynı zamanda hafızayı olumsuz etkilemekte, strese neden olmakta ve koroner kalp hastalığı riskini artırmaktadır. Ayrıca kolesterolün, kanser ve felç riski ile bağlantılı olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla, kolesterol düzeyine dikkat etmek ve diyet yoluyla düşürmek sağlık açısından önemlidir. Ceviz yüksek oranda alfa-linolenik asit (omega-3 yağ asitleri) ve alfa-linoleik asit (omega-6 yağ asitleri) içerir. Yağların birbirine oranı, sağlıklı kolesterol bilincine sahip bir diyeti desteklemek için önemlidir. Cevizin, LDL kolesterolünü yağlı deniz balıklarından daha fazla düşürdüğü belirlenmiştir.  

Cevizin suyu yararlı mı?

Ceviz yapraklarının yüksek ‘tanen’ içeriği vardır. Kaynatılarak elde edilen ceviz suyu; akne, egzama veya ülserler gibi cilt rahatsızlıklarının yanı sıra yüzeysel olarak iltihaplanan cilt, ağız ve boğazdaki mukoza zarının tedavisinde kullanılabilmektedir. Ellerde ve ayaklarda aşırı terleme sorununa iyi gelmektedir. 2 ila 3 gram kurutulmuş ceviz yaprağı, 100 ml su ile 10-15 dakika kaynatıldıktan sonra kullanılmalıdır.

Cevizin kabuğu tüketilir mi?

Cevizin kabukları yüzyıllardır Anadolu’da kök boya olarak kullanılmaktadır. Ancak ceviz kabuğunun tüketilmesi önerilmemektedir.

Ceviz yağı sağlıklı mı, kullanılmalı mı?

Soğuk pres yöntemiyle cevizin yağı çıkartılmaktadır. Son yıllarda ülkemizde ceviz yağı, lezzetli ve değerli bir yağ olarak öne çıkmaktadır.  Ceviz yağı, olgunlaşmış ve kısmen kavrulmuş cevizden yapılmaktadır. Yoğun, lezzetli bir tada sahip bu yağ, tüm dünyada sağlıklı bir yağ olarak kabul edilmektedir. Ceviz yağı, yaklaşık % 73 çoklu doymamış yağ asitleri, % 18 tekli doymamış yağ asitleri ve yaklaşık % 9 doymuş yağ asitlerinden oluşmaktadır. Omega-3 yağ asitlerine ek olarak, özellikle yüksek B ve E vitamini içeriği ile dikkat çekmektedir. Antihipertansif ceviz yağı, ayrıca yağ metabolizmasını harekete geçirmekte, cilt tahrişlerine karşı kullanılmakta ve ciltteki mantar oluşumunu engellemektedir. Ceviz yağının dezenfekte edici etkisi de vardır. Besin değerlerinin kaybolmaması için ceviz yağı her zaman belli ısı derecesinde tutulmalıdır. Ceviz yağı, kızartmalar için uygun değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder