29 Kasım 2017 Çarşamba

İnsanlığın yozlaştığı, insanların Yaradan’ından uzaklaştığı, karanlığın hüküm sürdüğü bir dönemde, dünyamızı şereflendiren alemlere müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderilen, insanların en hayırlısı Peygamberimiz Hz.Muhammed (SAV) hürmetine Bu gecenin feyzinden bereketinden en mükemmel şekilde yararlanabilen, hesap günü geldiğinde Peygamber Efendimizin Şefaatine Nail olan, Ebedî Cennet ile şereflendirilen kullarından olabilmeyi Rabbim Cümlemize nasibetsin inşallah!
#Mevlitkandili
#Mevlidkandili

28 Kasım 2017 Salı


SAÇ BAKIMI HAKKINDA TOPLUMDA DOĞRU BİLİNDİĞİ SANILAN DOKUZ HATALI UYGULAMA

1) Şampuan yerine sabun kullanmak daha sağlıklı

Doğrusu: Bazılarımız saçlarını yıkamak için doğal olması nedeniyle şampuan yerine sabun tercih ediyor. Oysa ki saçları sabunla yıkamanın şampuana karşı bir üstünlüğü yok. Hatta tam tersi şampuanlar sabuna göre saç derisinin ph’ına ve saç tellerinin yapısına göre formüle edilen maddelerden oluştukları için sık kullanım açısından daha uygun olabiliyor. Tabii ki doğal içeriğe sahip olan sabunlar, örneğin zeytinyağlı olanlar kimyasal maddeler içermedikleri için sağlıklılar. Ancak burada önemli olan sabunun saçlı deriniz ve kökleriniz için uygun içeriğe sahip olup olmadığı. Saç yapınız için uygun olmayan sabun kullanımı doğal olsa da, saç kökleri ve saçlı derinizde egzama, kaşıntı ile saç dökülmesine yol açabiliyor.

2) Saçları yıkamamak sağlıklı bir yaklaşım

Doğrusu: Her gün veya sıkça saç yıkanması zararlı olabiliyor. Saç derisinin, tüm cildimiz gibi kendine özgü koruyucu bir florası var. Sık yıkamak saçlı derinin koruyucu lipid tabakasını bozarak saç derisinin kurumasına, saçın nemini kaybederek kırılmaya yatkın hale gelmesine ve saç dökülmesine neden olabiliyor. Ancak saçı uzun süre yıkamamak da sanılanın aksine hiç sağlıklı değil. Çünkü dış ortamdan saçımıza yapışan toz ve kir gibi maddeler saçların sağlıklı yapısını bozarak donuk ve mat görünmesine, zor şekillenmesine ve koparak dökülmelere yol açabiliyor. En sağlıklısı yağlı saç yapısına sahip kişilerin gün aşırı; kuru saç yapısına sahip olanların ise saçlarını daha az sıklıkla yıkamaları.

3) Saç toplamak saç dökülmesini azaltıyor

Doğrusu: Tam tersi saçlara aşırı fiziksel zorlama uygulamamak gerekiyor. Gündelik hayatta saçların arkaya doğru sıkı şekilde at kuyruğu yapılarak toplanması; bir süre sonra traksiyon alopesisi denilen saç dökülmesine yol açıyor. Özellikle annelerin kız çocuklarının saçlarını renkli lastik tokalarla süslemek için sıkı şekilde toplamaları, çocukluk çağındaki saç dökülmesinin önemli sebeplerinden birini oluşturuyor.

4) Sık sık veya saçı kısa kestirmek saç çıkışını hızlandırıyor

Doğrusu: Toplumdaki yaygın inanışın aksine sık sık saç kestirmek ya da saçı kısa kestirmek saç çıkışını hızlandırmıyor. Bunun nedeni ise dökülmenin genetik, metabolik veya saç kökünü ilgilendiren sorunlarla ilgili olarak ortaya çıkması. O nedenle saç kestirmenin saç dökülmesini önlemek yönünde bir etkisi yok. Ancak saç uçlarındaki kırıkların kesilmesinin saçların daha sağlıklı görünmesini sağladığı da doğru.

5) İyi temizlenmesi için saçlar sıcak suyla yıkanmalı

Doğrusu: Saçları yıkarken temiz olması için sıcak su kullanmak doğru bir yaklaşım değil. Sıcak su sanılanın aksine saçlı deriyi kurutuyor, yıpratıyor, kaşınma ve pullanma sorununa neden oluyor. Sağlıklı olmaları için saçların ılık suyla yıkanması gerekiyor.

6) Aynı şampuanı kullanmanın bir sakıncası yok

Doğrusu: Saç bakımında en çok yapılan hatalardan biri de, evde ortak kullanım için alınmış olan şampuanlar. Aslında herkesin saçlı derisi ve saçları farklı özellikte oluyor. Dolayısıyla yağlı saçlarda yağlanmayı baskılayıcı şampuan kullanımı gerekirken, kuru saçlarda ise nemlendirici içeriği olanlar fayda sağlıyor. Yanlış şampuan kullanımı saç derisinin yapısını bozarak, saçın yıpranmasını, dolayısıyla dökülmesini tetikliyor.

7) Çok köpürmeyen şampuan iyi temizlemez

Doğrusu: Sanılanın aksine şampuanın bol köpürmesi saçı daha iyi temizleyeceği anlamına gelmiyor. Hatta tam aksine şampuanın bol köpürmesi, içeriğindeki zararlı kimyasal maddenin daha fazla olduğu anlamına geliyor. Aslında bitkisel içerikli olan doğal şampuanlar çok fazla köpürmeden de saçlarınızı temizleyebiliyor. Bu nedenle şampuan seçerken, köpük köpük kabaran, mis kokulu ve aromalı olanlar yerine, bitki özü bakımından zengin, vitamin içeren şampuanları tercih etmenizde fayda var.

8) Saç kremleri saçı döker

Doğrusu: Saç kremlerinin kimyasal özellikleri saç tellerinin yapısına uygun şekilde üretiliyor. Bu nedenle doğru uygulanan kremler dökülmeye yol açmıyor, tam aksine saç tellerini onarıyor. Saç kreminin faydalı olması içinse saç köklerine değil, özellikle saç uçlarına uygulamak daha doğru bir yaklaşım.

9) Şapka takmak saçları döküyor

Doğrusu: Her mevsim kullanılan şapkalar başımızı soğuk, sıcak, güneş ışığı, rüzgar, hava kirliği ve diğer çevresel etkenlerden koruyor. Bu nedenle “şapka takmak saçları döker” düşüncesi kesinlikle yanlış. Ancak çok dar seçilen şapkalar saçlı deride kan dolaşımını yavaşlatıyor ve bunun sonucunda saçların oksijenlenmesini azaltıyor. Dolayısıyla kan dolaşımını engellemeyen ve sentetik olmayan şapka ya da berelerin tercih edilmesi gerekiyor.

14 Kasım 2017 Salı

Bitki Çaylarının Faydaları

Mısır Püskülü Çayı


  • Share
Mısırı pazardan, kabuğuyla birlikte alıyorsanız kabukla mısır arasında, genellikle üst kısımda kalan lif benzeri sarı püsküllerinden çay yapabilirsiniz. Üstelik mısır püskülü çayı çok etkili bir idrar söktürücüdür ve ödemin vücuttan kısa sürede atılmasına yardımcı olur.
Amerikan yerlileri tarafından çeşitli enfeksiyonlara karşı kullanılan mısır püskülü Çin’de ise diyabete karşı geleneksel olarak tüketilen bitkisel ürünler arasında yer almaktadır.
  • Etkili bir idrar söktürücüdür
  • Mesane enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olur
  • Prostat iltihabına iyi gelir
  • İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde kullanılır
  • Böbrek taşlarına karşı geleneksel olarak kullanılmaktadır
  • Kalp sağlığını korur
  • Diyabet hastalarında
  • Kronik yorgunluğa iyi gelir
  • Yüksek tansiyonu düşürür
  • Yüksek kolesterolü olanlara önerilen çaylar arasındadır. 

     Mısır Püskülü Çayı Nasıl Yapılır?

    Mısırın püsküllerini ayıkladıktan sonra küçük küçük doğrayın. 1 büyük bardak mısır püskülü çayı için 1 yemek kaşığı doğranmış püskül yeterli olacaktır. Su kaynama noktasında geldiğinde ocağı kapatın ve püskülleri suya atıp tencerenin kapağını kapatın. 15-20 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra süzüp içebilirsiniz.
    Dilerseniz çayınızı tatlandırmak için yarım çay kaşığı bal kullanabilirsiniz. Mısır püskülü çayının ne kadar tüketilmesi gerektiği konusunda net bir bilgi bulamadım ancak herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ve düzenli olarak ilaç kullanmıyorsanız günde 2-3 bardak içebilirsiniz.
    Mısır püskülü çayını hemen püskülleri ayıkladıktan sonra yapabilirsiniz. Daha uzun süre saklamak isterseniz bir gazeteye yayarak kurutun ve güneş almayan bir yerde muhafaza edin.

    Mısır Püskülünün Faydaları

    Mısır püskülünün iltihap önleyici özelliği vardır ve bu nedenle idrar yolu, prostat ve mesane iltihaplanması tedavisinde geleneksel olarak tüketilen bitkisel ürünler arasında yer almaktadır. İdrara çıkmayı arttırıcı özelliği ile böbrek taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Hatmi kökü ile karıştırılıp içildiğinde böbrek taşının daha kolay atılmasını sağlar.
    Toksinlerin ve fazla sıvının vücuttan atılmasını sağlayan mısır püskülü çayı bu nedenle gut hastaları tarafından sık tüketilen çaylar arasındadır.
    Tip 1 diyabet hastalarında kan şekerinin düşürülmesine ve kan şekeri düzeyinin sabit kalmasına yardımcı olur.

    Mısır Püskülü Çayı Zayıflatır Mı?

    Mısır püskülü çayı tek başına zayıflatmaz ancak kan şekerini dengelediği için iştahı azaltarak diyetinize yardımcı olabilir. Diyete başladığınızda fazla sıvıyı atmak için mısır püskülü çayı içebilirsiniz ancak tartıdaki 1-2 kilo fark yağların erimeye başladığı anlamına gelmez.

    Mısır Püskülü Çayının Yan Etkileri

    Mısır püskülü çayı genel olarak güvenli kabul edilir ancak aşırı tüketildiğinde bazı yan etkilere yol açabilir.
    Güçlü bir idrar söktürücü olduğu için dirüetik (idrar söktürücü) ilaçlarla birlikte kullanılmamadır. Aşırı tüketimi vücudun susuz kalmasına neden olabilir.
    Mısır püskülünde bulunan bazı bileşenler kanın pıhtılaşmasını teşvik edici niteliktedir. Bu nedenle pıhtılaşmaya karşı ilaç kullananlara önerilmez.
    Kan şekerini dengeler ancak, diyabet ilacı alıyorsanız düzenli olarak mısır püskülü çayı içmeye başlamadan önce olası yan etkiler hakkında doktorunuzdan bilgi alınız.
    Yüksek tansiyon ilacıyla birlikte alındığında kan basıncının çok fazla düşmesine neden olabilir.
    Mısır püskülü kanda bulunan potasyumun düşmesine yol açabilir. Düşük potasyum şikayeti olanlar tarafından tüketilmemelidir.
    Mısır unu, mısır poleni alerjisi bulunanlarda alerjiye neden olabilir.
    Gebelik döneminde içilmesi önerilmez. Emzirme döneminde kullanımı konusunda yeterli bilgi bulunmamaktadır.